Pakkanen lauhtuu ja vesi kastelee rakenteita.

Vesivuotoa korjaamassa.

Pakkasjakson lauhduttua voi rakenteisiin  ilmestyä  kosteutta. Nyt kannattaa tarkastella ja paikantaa märkiä alueita ja vesinoroja erityisesti siellä missä niitä ei normaalisti näy.  Märät alueet kertovat rakenteesta ja sen kunnosta.  Mahdolliset jäätyneet vesijohdot alkavat sulaa ja vesi tihkuu  putken halkeamasta. Vesikattojen tai aluskatteen alapintaan huurtunut vesihöyry sulaa ja valuu noroina eristekerrokseen. Pesuhuoneen poistoilmaputkeen kondensoituu vesihöyryä  joka  tippuu pisaroina sisäkaton yläpuolelle tai suoraan lattialle. Liesituulettimesta saattaa tippua vettä munakkaaseen.

Tiesitkö muuten että kosteuskapasiteetilla tarkoitetaan materiaalin kykyä sitoa ja luovuttaa kosteutta. Kosteuskapasiteetin merkitys korostuu erityisesti puurakenteissa. Puun kykyä sitoa ja luovuttaa kosteutta voidaan käyttää rakenteellisesti hyödyksi mm. sijoittamalla puuperäisiä lämmöneristeitä seinämärakenteisiin tasaamaan kosteuden kulkua rakenteissa ja vähentämään kosteusvauriovaaraa.

Rakennuksissa ja rakenteissa esiintyvä kosteus voi olla näkyvää vettä, näkymätöntä vesihöyryä tai rakenteisiin sitoutunutta rakennekosteutta. Jos kuiva huokoinen materiaali joutuu kosketuksiin kostean ilman, märän materiaalin tai veden kanssa, alkaa kuiva materiaali kastua.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.